Een verrassende interactie tussen grafische kunst en erfgoed op een onverwachte locatie 

Margriet Van der Ven

Een verrassende interactie tussen grafische kunst en erfgoed op een onverwachte locatie 

Margriet van der Ven ontvangt ons in haar atelier in Brussel. Dat is volgestouwd met haar werk, van onder tot boven. Margriet studeerde grafische kunst aan de kunstacademie in Breda. Daar ondervond ze dat haar passie ligt bij etsen en andere vormen van grafiek. Ze creëert mixed media voor publieke plaatsen, leegstaande winkels en vitrines en haalt enorm veel voldoening uit de onvoorspelbaarheid van deze verschillende locaties. Als kers op de taart zijn er de onverwachte situaties en interacties met bezoekers. 

Een groot deel van Margriets oeuvre bestaat uit etsen

Vertrekpunt is een plaat die een lang bewerkingsproces (zuren en graveren) ondergaat, tot er na zo’n dertig verschillende stadia niets meer dan ‘ijzeren kant’ overblijft. In elk stadium, een kunstwerk op zichzelf, maakt Margriet een reeks prints. Ze houdt alles bij om te (her)gebruiken in haar mixed-mediacreaties, schilderijen, collages, prints, enz.  

Lourdesgrot Jette als inspiratiebron

Sinds 2016 creëert Margriet van der Ven werken voor de Lourdesgrot in Jette, een bedevaartsoord waar mensen komen bidden tot Maria. Bezoekers bidden er voor hun naasten en laten er allerhande spulletjes achter zoals foto’s van geliefden, tekstjes en kleine voorwerpen. Veel van die spullen belanden op de grond. Margriet mag die spulletjes verzamelen en verwerkt ze in haar kunstwerken: een manier om achtergelaten en vergeten voorwerpen nieuw leven in te blazen. Margriet: “Ik probeer de sfeer van de mariabeeldjes te creëren. Ze zijn wat smoezelig en vies, en dus probeer ik dingen te maken die gerelateerd zijn aan mijn werk en in relatie staan tot de dingen die ik in de Lourdesgrot vind.” Ieder jaar rond eind april maakt ze een kunstwerk dat ofwel in de kapel wordt opgehangen, ofwel bevestigd wordt aan de bomen in het park of aan de bankjes bij de Lourdesgrot. Die werken kunnen bezoekers ook bezichtigen tijdens Erfgoeddag.  

Erfgoeddag 2021

Nrmaalgezien was dit jaar tijdens Erfgoeddag het resultaat te zien in de kapel, waar gevonden voorwerpen en foto’s met grafisch werk aan lange linten komen te hangen. Corona bracht die plannen ten einde. De wind en het licht zouden vrij spel krijgen. Daarnaast decoreert ze de bomen in het park met haar kunst. Het is voor haar een voorrecht te mogen werken met de vreugdevolle en droevige verhalen waarmee ze aan de grot in contact komt en die in relatie tot haar eigen werk te kunnen brengen. Opnieuw is het een manier om kunst te creëren voor ongebruikelijke locaties en geniet ze van de interactie die de mensen bij de grot met haar werk aangaan. Tijdens Erfgoeddag probeert ze steeds zoveel mogelijk tijd in de grot bij de bezoekers door te brengen om de interactie met haar kunst waar te nemen en om met hen over de werken in gesprek te gaan.  

------

Deze blog maakt deel uit van een reeks gesprekken die Mahroo Mehdipour en Sophie Poblome voerden met enthousiaste Erfgoeddagdeelnemers. Andere verhalen in de reeks ontdek je elders op de Erfgoeddagblog.

Tekst: Mahroo Mehdipour en Sophie Poblome    
Foto: Margriet Van der ven door Mahroo Mehdipour voor FARO