Geraldine Leus

Portret Geraldine Leus

Geraldine Leus

In deze portrettenreeks vertellen medestanders van het eerste uur over hun ervaringen met het evenement. 

Wie bent u?  

“Ik ben Géraldine Leus, een van de oud-coördinatoren van het evenement.” 

Hoe was u betrokken bij de start van  Erfgoeddag?  

“In 2002 ben ik bij Culturele Biografie Vlaanderen aangenomen om het team van wat toen nog het ‘Erfgoedweekend’ heette te vervoegen. Omdat het praktisch onhandig bleek om een weekend te organiseren en er op zaterdag minder bezoekers kwamen opdagen, schakelden we in 2004 over naar de Erfgoeddag, enkel op zondag.”  

Hoe zag u het initiatief evolueren?   

“We wilden aantonen dat roerend en immaterieel erfgoed een heel breed begrip is en voor iedereen waardevol kan zijn. En dus niet enkel voor dat publiek dat vaak musea en tentoonstellingen bezoekt. Daarom is het natuurlijk belangrijk om het erfgoed op een goede en duurzame manier te bewaren, te onderzoeken en te ontsluiten. We deden dat door thema’s te zoeken die een breed publiek aanspraken, en door voorbeeldige communicatiecampagnes te voeren met iconische campagnebeelden - met dank aan vormgever Rob Marcelis. We brachten ook buttons uit met Ik hou van erfgoed, we gaven witte handschoenen (zoals op het campagnebeeld) mee met dagblad Metro, schreven een boekje met tips van Tante Kaat, enzovoort …” 

Wat is uw favoriete herinnering aan  Erfgoeddag?  

“Mijn eerste persconferentie in de depots van het vroegere Scheepvaartmuseum aan het Steen in Antwerpen. Ik keek er mijn ogen uit ...” 

Erfgoeddag bestaat 20 jaar.  Wat  is volgens u de impact van het initiatief op het cultureel-erfgoedveld? 

“Vooral voor kleinere erfgoedorganisaties is het belangrijk om de eigen collectie eens op een andere manier te bekijken en uit te zoeken hoe ook het grote publiek de collecties kan leren kennen.”